Testvérvárosok
Haukipudas, Finnország

Haukipudas - az Oulu régió második legnagyobb települése.

Haukipudas egy 17 000 lakosú, élénk település Észak-Finnországban. A lélekszám mostanában évente 300 fővel gyarapszik. Az aktív korú polgárok átlagéletkora 34 év, ami a lakosság fiatal és dinamikus szerkezetére utal. A gazdaság eredetileg a halászaton és a mezőgazdaságon alapult. Az ipar azonban kezdett változatosabbá válni, s a 70-es évekre a fejlett nagyipar vált meghatározóvá. A fűrészmalmokból textilüzemek lettek, majd meghonosodott az információs csúcstechnológia, melynek előfutára a Sanmina SCI (korábban Nokia), mely a telekommunikációs hálózatok területén tevékenykedik.

Az idők folyamán a víz átalakította a természetet. 5000 évvel ezelőtt Haukipudas mai teljes területét tengervíz borította. A hullámok, szelek és a folyton változó folyómedrek mesteri érintése formázta az anyagot a közelben. A Kiiminki folyó - mely része a Vízvédelmi Projekt Programnak - különleges látványt ad Haukipudasnak, amint beleömlik a tengerbe.

Haukipudas magas színvonalú és széleskörű szabadidős tevékenységekre ad lehetőséget. A Virpiniemi sport- és rendezvény centrum vált a legvonzóbb szabadidő központtá Észak-Finnországban. A Jatuli centrum pedig különféle kulturális és sportrendezvényeknek ad otthont, legújabb része a fedett uszoda. A kulturális tevékenységek szintén közkedveltek Haukipudasban, különösen a zenei és színház események lelkesítik az embereket.

Jó élni és dolgozni Haukipudasban.

Polgármester / Mayor: Jarmo Ronkainen
Weboldal / website: http://www.haukipudas.fi
Magyar-Finn Baráti Kör honlapja: http://mafib.extra.hu

Gyergyószentmiklós, Románia

Gyergyószentmiklós városa a Gyergyói-medence keleti részén, gyönyörű természeti környezetben, a Maros felső folyásánál terül el.

A természet nagyon mostoha éghajlattal áldotta meg a gyergyóiakat, hiszen az évi középhőmérséklet csupán 5,5 fok. Valószínűleg az éghajlati viszonyoknak is köszönhető, hogy a medence aránylag későn népesült be.Vérzivataros történelmében Apaffi Mihály uralkodása hoz valamelyes enyhülést. Az ő uralkodása idejére tehető az örmények tömeges betelepülése Erdélybe és Gyergyószentmiklósra. A folyamatos fejlődésnek, az iparosodásnak köszönhető, hogy 1907-ben a település városi rangot kap. Ma Gyergyószentmiklós 20 000 lakosú kisváros, a régió egyik legnagyobb kereskedelmi-gazdasági potenciállal rendelkező helysége. A fennmaradást jelentő ősi foglalkozások közül ma a fakitermelés és feldolgozás, az állattenyésztés, a földművelés és a kereskedelem játszanak fontos szerepet A város nevezetességéhez tartozik műemléképületei mellet a Csikí-kert nevű dendrológiai park, amelynek területén 185 fafajta található. A környék egyedülálló természeti ritkasága a Gyilkostó és a Békási szoros.

Gyergyószentmiklós tájképi szépségeinek gazdagságán kívül, jelentős központja lehet a téli és nyári sportok kedvelőinek.

Polgármester / Mayor: Csergő Tibor
Titkárság / Secretariat: Fejér László
Postacím: 535 500 Gyergyószentmiklós, Szabadság tér 27. szám / 535 500 Gheorgheni, P-ţa Libertăţii, nr. 27
E-mail cím / Address: kulkapcsolatok@gyergyoszentmiklos.ro
Weboldal / Website: http://www.gyergyoszentmiklos.ro

Specchia, Olaszország

Specchia egyike annak a 99 településnek, mely osztozik  a rangot adó „A Legszebb Olasz Falu" címen. A várost a turizmussal foglalkozó sajtó európai szövetsége 2003-ban a „Kimagasló Teljesítmény a Vendéglátásban és Turizmusban" nevű Európai Díjjal jutalmazta a helyi történelmi és kulturális hagyományok újraélesztése és megőrzése területén kifejtett erőfeszítéseiért.

Specchia Önkormányzata aláírt egy megállapodást a „Mediterrán tudományok Egyetemi Szövetségével" . Ezáltal a korábbi Domokosrendi Szerzetes Kolostorban, - mely épület a történelemben óriási fontossággal bírt, - haladó tréning tanfolyamokat szerveznek. Témájuk a turizmus menedzsment, erkölcsi-polgári felelősség, energiagazdálkodás, gyógynövény-termesztés, valamint kutatási programok és egyéb projektek a tudományos és kulturális fejlődés elősegítésének céljából.

2003. június 1-én Bonnban tartottak egy értekezletet Nemzetközi Konferencia a Megújítható Energiák Fejlesztésére és Előmozdítására címmel. Ennek során a környezetvédelmi miniszter bemutatott egy mintaprojektet „Ököfalu" címmel, a több mint 1200 résztvevő számára, akik a világ minden tájáról érkeztek nemzetközi intézmények és nem-kormányzati szervezetek képviseletében.

2002. novembere és 2004 januárja között Cardigliano-ban, az Ökofaluban a szélturbina 1.300.000 kW elektromos energiát termelt, míg a napelemes rendszer 50.000 kW-ot. Specchia Önkormányzata 100.000 eurót kapott a Nemzeti Áramhálózattól, és további bevétele származott az elektromos energia eladásából az Olasz Nemzeti Áramszolgáltató részére.

Specchia Önkormányzata, mely 200 hektár saját termőfölddel rendelkezik, szintén egy megállapodást kötött a Bari székhelyű CIHEAM-Mediterrán Mezőgazdasági Intézettel. Ennek célja a mezőgazdaság fejlesztése hazai és nemzetközi viszonylatban.
Polgármester / Mayor: Rocco Pagliara

Titkárság / Secretariat:
E-mail cím / Address: sindaco@comune.specchia.lecce.it
Weboldal / Website: www.comune.specchia.lecce.it

Steinheim, Németország

Steinheim Németország középső részén található (Észak-Rajna-Vesztfália, Kreis Höxter kerület). A város teljes lakossága 14.000 fő. Kb. 8000 ember él a történelmi városban, míg a többiek a környékbeli kis falvakban.

Az elmúlt év folyamán, a Specchia-ban megalapított testvérvárosi együttműködés óta, néhány érdekes projekt fejeződött be Steinheimben:

A vasútállomáshoz közeli területen, nem messze a történelmi városközponttól, egy évek óta nem használt ipari maradványt lebontottak, és a helyén új, modern bevásárlóközpont épült, benne szupermarketek, gyógyszertár, pékség, utazási iroda, étterem, ajándéküzlet, butik és könyvesbolt.

A második fontos projekt az új sportcsarnok és iskolaközpont befejezése és megnyitása volt 2004 júliusában. Ennek eredményeképpen a középiskola 900 diákja és a helyi sportegyesületek tagjai nagyon jó lehetőségeket kaptak a sportoláshoz.

Mindemellett néhány fontos útépítési projekt és különböző intézkedések vették kezdetüket a falvak felújítása érdekében. Ezek egy jobb életminőség elérését célozzák a kisebb településeken, különböző egyedi ökológiai lépések megvalósítása által.
Polgármester / Mayor: Carsten Torke

E-mail cím / Address: c.torke@steinheim.de
Titkárság / Secretariat: Gerhard Engelmann
E-mail cím / Address: g.engelmann@steinheim.de
Weboldal / Website: www.steinheim.de

Busko Zdrój, Lengyelország

Busko Zdrój  a gyönyörű Ponidzie régióban fekszik, Kielce-től 50 km-re délre és Krakkótól 80 km-re északra. A várost 1287-benn alapították, amikor a település „Fekete Leszek" hercegtől megkapta a városi jogot. Napjainkban az önkormányzathoz tartozó 236 km² területen 33,974 ember él. A közigazgatási egységhez maga Busko Zdrój városa és 47 falu tartozik. A település helyet ad a körzeti és a helyi hatóságoknak, valamint a környék kulturális és oktatási központja. Jelentős a mezőgazdaság szerepe, de a gyógyüdülő jelleg is meghatározó. A gazdaság a gyógyfürdőkön, kereskedelmen és szolgáltatóiparon alapul, de említésre méltó az építőipar is.

Busko Zdrój széles körben ismert természeti kincseiről, melyek az ásványvíz és a gyógyiszap. Az itteni víz terápiás hatásának köszönhetően - melyet már a középkorban feljegyeztek - alapíthattak Busko Zdrójban gyógyüdülőt. Az állandóan fejlesztett fürdőközpont jelenleg 11 egységből áll. Annak érdekében, hogy az idelátogatók és a helybeliek minél inkább élvezhessék az itt tartózkodást, a kiszolgáló létesítmények is folyamatosan megújításra kerülnek. Ennek a politikának köszönhetően Busko Zdrójt évente több mint 45 ezer gyógyulni vágyó és turista keresi fel.

Mindemellett nagyon sokan jönnek a városba a kulturális rendezvények miatt. Számos esemény komoly hírnévre tett szert, nem csak Lengyelországban, de külföldön is. Ezeken az eseményeken rendszeresen lépnek fel olyan világszerte ismert művészek, mint pl. Krzysztof Penderecki. Az évente megrendezésre kerülő programok közül a legjelentősebbek a Krystyna Jamroz Nemzetközi Zenei Fesztivál, a „Nyár Chopin-nel" és a Nemzetközi Busko Zdrój Folklórtalálkozó.

Polgármester / Mayor: Waldemar Sikora

Titkárság / Secretariat: Malgorzata Kuza
E-mail cím / Address: wspolpraca@umig.busko.pl
Weboldal / Website: www.busko.pl

Gorna Oryahovica, Bulgária

Gorna Oryahovica Szófiától 220 km-re keltre található, a térség jelentős logisztikai központja.Az ország egykori fővárosától Veliko Trnovótól csupán 5km-re fekszik.

2004 óta létezik a két város között testvérvárosi kapcsolat. A városból és környékéről közel 300 bolgár kertészcsalád települt át Szigetszentmiklósra és környékére. A város híres néptáncegyüttese a hagyományos bolgár néptáncokat bemutató Sider Voivoda többször is turnézott Magyarországon és Szigetszentmiklóson. A kapcsolattartásban fontos szerepet játszik a Szigetszentmiklósi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat.

Polgármester / Mayor: Dobromir Dobrev

Titkárság / Secretariat:
E-mail cím / Address: obshtina@g-oryahovica.org
Weboldal / Website: www.g-oryahovica.org

Kočani, Macedónia

A Macedón Köztársaság keleti részében található, 115 km-re a fővárostól, Skopjétől, a közeli Stip városától pedig mindössze 32 km-re az Osogovo hegy déli lábainál, a Kocani alföldön helyezkedik el Kocani város, mely egyike a legérdekesebb építészeti megoldásokkal rendelkező településeknek. Lakossága közel 36.000 főt számlál. A város az Orizarska folyó két partja mentén terül el.

Kocani igen jól ismert rizs földjeiről és arról, hogy gazdag kisebb vízesésekben. 4500 hektáron folyik rizstermesztés, melyet helyben dolgoznak fel. A termesztésnek régi hagyományai vannak és nagy tiszteletben tartják, olyannyira, hogy a betakarításkor egyhetes rizsünneppel köszönik meg a termést.

Feltételezések szerint a várost macedonok építették Nagy Sándor (i.sz. 336-323-ig) hadseregéből, miután meghódították India egy részét az i.sz. 4. század előtt. Kocani nevét először 1337-ben említik meg King Marko földesúr és kormányzó uralma alatt, ennél régebbi időszakból is származnak település maradványok ezen a helyen, melyek közül kiemelkedő és egyedülálló a Morobizdon régészeti park Morodvis faluban, mely közigazgatásilag Kocanihoz tartozik. Történeti emlékek és leletek sokasága lelhető itt fel, melyek tanúsítják az évszázadok során kialakult igen fejlett és intenzív kulturális életet.

A városnak két ipari parkja is van, a régi és a közelmúltban kialakított modern, ami több tucat vállalkozásnak biztosít megfelelő helyet. Kocani egyik büszkesége a geotermikus energia használat immár több mint 25 éve: nem környezetszennyező, az üvegházakat és a helyi középületek egy részét fűtik vele, mivel sokkal olcsóbb, mint az olaj vagy a gáz vagy épp a szén. 2011-ben a hőközpont vezetője úgy nyilatkozott, hogy tervezik a berendezés korszerűsítését, valamint a víz palackozására egy korszerű palackozó gépsor beállítását, hiszen a 600 m mélyről a felszínre törő 75 fokos víz lehűtve kitűnő a mindennapi fogyasztásra is gazdag szelén tartalma miatt.

A zöldségtermesztés a helyi gazdasági élet egyik húzó ágazata, nagy hagyománnyal és sok tapasztalattal rendelkeznek ezzel kapcsolatosan a helyi gazdák. A városi piac jelentős területet foglal el, sok termelő számára ad lehetőséget, hogy áruikat helyben értékesíthessék.

A város környezetében több tájvédelmi körzet is található. Élénk kulturális élet van az év minden szakában.

Polgármester / Mayor: Nikolco Iliev

Titkárság / Secretariat:
E-mail cím / Address: info@kocani.gov.mk
Weboldal / Website: www.kocani.gov.mk

Sveti Martin na Muri, Horvátország
Sveti Martin na Muri (Muraszentmárton) a Muraköz 3000 főt számláló települése észak-Horvátországban a Mura folyó partján. A kisvárosban híres gyógyfürdő található mely nagyszámban vonzza a helyi és külföldi turistákat.A fürdőhöz új 4 csillagos szálloda is tartozik, ahol a legújabb wellness szolgáltatások várják a pihenni és feltöltődni vágyókat. A vidék híres borairól és falusi turizmusáról. 2007-ben az Európai Unió EDEN (Kíváló Európai Turisztikai Célpont) díját nyerte el.
Polgármester / Mayor: Franjo Makovec
Titkárság / Secretariat:
E-mail cím / Address: info@svetimartin.hr
Weboldal / Website: www.svetimartin.hr